Τα εξώφυλλα του Μικρού Κάουμποϋ

25,00

Από τον πρόλογο…

Μικρός Καου-μπόυ / Μικρός Σερίφης / Μικρός Αρχηγός.

Ντιάνα / Μικρός Σερίφης τσέπης / Γίγας του Φαρ-Ουέστ.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν ειπωθεί, γραφτεί για τα θρυλικά αυτά περιοδικά – ψηφίδες αναπόσπαστες της συναισθηματικής μας νιότης και μνήμης.

Αφορμή έχουν αποτελέσει οι νέες εκδοτικές προσπάθειες – Νέος Μικρός Καου-μπόυ, Άγρια Δύση, Μικρός Αρχηγός. Και η αποδοχή που είχαν στο σύνολο τους, από παλιότερους, μα και νέους αναγνώστες.

 Μετά βεβαιότητας όμως, σίγουρα μένουν ακόμη πολλά να ειπωθούν λόγω των χιλιάδων τευχών που έχουν κυκλοφορήσει καθώς και της τεράστιας ιστορίας που κουβαλά αυτό το μοναδικό ίσως εκδοτικό φαινόμενο . Προσωπικά θεωρώ πως η έντυπη μορφή του λόγου είναι αυτή που μένει, και αποτυπώνεται ως το εγγύτερο κομμάτι γνώσης, στο οποίο ανατρέχουμε συχνότερα. Και το παρόν βιβλίο προέκυψε από όλα τα παραπάνω. Κυρίως όμως από την αγάπη του συγγραφέα προς το αντικείμενο – πάθος του.

Δικαίως.

            Το θέμα των εξωφύλλων και των εσωτερικών εικονογραφήσεων των υπέροχων αυτών αναγνωσμάτων, αποτελούσε και αποτελεί βασικό αντικείμενο μελέτης συλλεκτών  και έμπειρων  αναγνωστών. Η αρχική τους προέλευση (ξενόγλωσσα κόμικς συνήθως, μα όχι μόνο!) ,  καθώς και ο τρόπος που επεξεργάζονταν οι έξοχοι Έλληνες δημιουργοί (Στρατίκης-Ανδρεόπουλος-Ραμπατζής) αυτά τα εμβληματικά σχέδια/σκίτσα, έχει τη δική του απαράμιλλη γοητεία. Γοητεία που μεγαλώνει αδρά με το πέρασμα του χρόνου.

            Δε χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα εδώ. Η δυναμική του εν λόγω βιβλίου βρίσκεται στις επόμενες σελίδες του. Και στις εικόνες του. Εικόνες μιας άλλης εποχής. Ομορφότερης; Ίσως.

Σίγουρα όμως πολύ ενδιαφέρουσας και παραγωγικής στο είδος της λαϊκής λογοτεχνίας που τόσο αγάπησαν γενιές και γενιές.

Στις σελίδες του  που σίγουρα θα ανατρέξετε πολλάκις, ώστε να ερευνήσετε, να διασταυρώσετε στοιχεία για τα αγαπημένα σας τεύχη, να ελέγξετε εξώφυλλα και σχέδια, να νοσταλγήσετε παιδικές στιγμές, να αναπολήσετε…και εν τέλει να απολαύσετε.

Γιατί αυτό το βιβλίο, το αξίζει. Για κάθε του σελίδα ξεχωριστά.

Για τον όγκο εργασίας που εμπεριέχει και τιμά το συγγραφέα του.

Γιώργο Κοσκινά, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για το βιβλίο αυτό.

Και για όλα το προηγούμενα.

 

Νάστος Χρήστος

ISBN: 978-618-5591-28-1

Σελίδες: 150

Διαστάσεις: 21,5Χ23,5

Ημ/νια Έκδοσης: Ιούνιος 2023

Σχετικά βιβλία

Δημιουργοί

Συγγραφέας

Γιώργος Κοσκινάς

Κόμικς αρχαιολόγος με μεταπτυχιακά στις υποβρύχιες ανασκαφές, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παλιμπαιδιστών,  αναμνησιομάχος και κομικσοφαγάνας. Ο μικρός dr. Who ανακαλύπτει τον πλανήτη των «τσατραφλόνκ» (κομικσο-διαστημική φυλή), κι από τότε δεν βγαίνει ποτέ ξανά από τον τηλεφωνικό θάλαμο. Μεγαλωμένος στα χρόνια των ασπρόμαυρων καρέ με τις πιτσιλιές κανέλλας, βρίσκει από νωρίς τον τρόπο της ανανέωσης των εγκεφαλικών κυττάρων, μέσα από «σμπαρακουάκ» και «μούμπλε – ρούμπλε». Στις ατάκτως ειρημένες επίγειες επισκέψεις του, μαθαίνει να ρίχνει σκέψεις στο χαρτί και να μοιράζεται σεναριακές υπερβολές. Καρπός όλων αυτών, μια σειρά ταξίδια χωρίς πυξίδα με προορισμό εκεί που τελειώνει η θάλασσα και τα νερά πέφτουν στο κενό. «Χάρτινοι Ήρωες – Ασπρόμαυρα Όνειρα», «Έτσι κατακτήσαμε τη Δύση», «Ζαγκόρ» (και τα 3 από τις εκδόσεις Αιγόκερως), «Ασκήσεις ηρωισμών», «Ζούγκλες στη γειτονιά», «Χάρτινα καταφύγια», «Κακόμοιρος και Απολειφάδιος», «Ημερολόγιο μοναξιάς» (και τα 5 από τις εκδόσεις Ρενιέρη). Εσχάτως επανεκτίμησε την διαχρονική γοητεία της φιλοσοφίας του «μπότες, σπιρούνια & καυτές σέλες», με αποτέλεσμα την συμμετοχή του στο πιστολίδι των εκδόσεων «Άγρια Δύση», με τις νέες περιπέτειες της «θρυλικής τετράδας», αλλά και τις νουάρ, μαύρης αποχρώσεως χιούμορ, ιστορίες του «Τζίμη Μποτίλια». Θα βρείτε την πένα του να βολοδέρνει και σε έντυπους εφιάλτες προσεχώς. Συλλέκτης από τα γεννοφάσκια του (κόμικς, βιβλία, δίσκοι, κινηματογραφικές αφίσες, παιχνίδια, επιτραπέζια, στρατιωτάκια κλίμακας 1:72, συλλεκτικές κάρτες από γκοφρέτες και σοκολάτες του ’60 και του ’70, κ.α.), γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1964. Ασχολήθηκε επί μακρόν με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, τόσο στην Κέρκυρα όσο και την Αθήνα. Αρέσκεται σε αναδρομές, απομονώνοντας χρονικά σημεία με ιδιαίτερη χροιά (η στήλη «Απόψεις» της «Εφημερίδας των Συντακτών» δημοσίευσε χαρακτηριστικά τέτοια χρονογραφήματα το 2021). Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός για 18 χρόνια. Συμμετείχε στα φεστιβάλ animation του “Be there” για δύο χρονιές. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων για τα κόμικς και την επιδραστικότητα τους στην διαμόρφωση της σύγχρονης κουλτούρας, όπως και για την πορεία τους στον χρόνο. Από το 2005 εκδίδονται τα εκδοτικά του εγχειρήματα, σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας (κόμικς, δοκίμια, ποιήματα, διηγήματα, αστυνομικές νουβέλες, γουέστερν ιστορίες, κ.α.). Το 2018 έγραψε το σενάριο για το κόμικς «Κακόμοιρος & Απολειφάδιος» (σε εικονογράφηση Γιώργου Βάλβη), ενώ ολοκλήρωσε πρόσφατα από κοινού με την Γιούλη Νικολάου, το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «Κλεψύδρα».
Περισσότερα